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mw Soo GRIGINAL

ORDINANCE NO. 1790

AN ORDINANCE OF THE CITY OF REDMOND,
WASHINGTON, AMENDING SUBSECTION 20C.20.230(35)
OF THE REDMOND MUNICIPAL CODE AND COMMUNITY
DEVELOPMENT GUIDE RELATING TO POLITICAL SIGNS
IN ORDER TO CONFORM TQ THE WASHINGTON SUPREME
COURT’S RECENT RULING IN COLLIER V. CITY OF
TACOMA.

WHEREAS, in Collier v. City of Tacoma, 121 Wn.2d 737, 854

P.2d 1046 (1993), the Washington Supreme Court recently invalidated
portions of the Tacoma sign code regulating political signs, and

WHEREAS, the City of Redmond’s regulations regarding
political signs are in need of revision based upon the Supreme
Court’s ruling, and

WHEREAS, the Planning Commission has held at least one
public hearing on the revision of the City’s political sign
regulations and has recommended to the City Council that certain
revisions be made, and

WHEREAS, the City Council has reviewed the Planning
Commission’s recommendation and has determined to revise the City’s
political sign regulations as hereinafter set forth, now,
therefore,

THE CITY COUNCIL OF THE CITY CF REDMOND, WASHINGTON,

HEREBY ORDAINS AS FOLLOWS:
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Section 1. Political Sign Regqulations.

20C.20.230(35) (e) of the Redmond Municipal Code and

Development Guide is hereby amended to read as follows:

(e) Political Signs.

1.

2.
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On-Premises Signs. On-premises political
signs located at the headquarters of a
political party, candidate for public
elective office, or a public issue
decided by ballot are permitted. All on-
premise political signs shall comply with
the dimensional and locational
requirements of the sign district in
which located.

Off-Premises Signs.

a. Location. Permits for
political signs are not
required. Political signs may
not be placed on private
property without the permission

of the property owner. In
parking strips and public
rights-of-way where the

placement of a political sign
may be fairly attributed to an
neighboring property owner,
permission of that owner must
first be obtained prior to
placement. Political signs may
not be located so as to impede
driver vision or represent an
obstruction or hazard to
vehicular or pedestrian
traffic. On public property
not part of the public right-
of-way, relevant City
departments may designate an
area or areas for the placement
of political signs in order to
ensure that placement will not
interfere with the intended use
cof that land.

b. Size/Spacing. Political signs
shall not exceed six (6) square
feet in size. No political
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sign may exceed six feet in
height, measured from the pre-
existing ground 1level to the
top of the sign.

Removal of Election Signs.
Off-premises political signs
shall be removed within seven
{7) days of the date of the
election to which the sign
pertains. Failure to remove
political signs within the time
limit provided shall constitute
a violation of this code and be
punishable as such. In the
event that City personnel are
required to remove signs from
public right-of-ways after
expiration of the time 1limit
for removal, all costs
associated with such removal
shall be the responsibility of
the candidate or campaign
organization for whom the sign
was posted and shall be
collected in addition to any
other penalty applicable to
failure to remove the sign.

Public Works Projects. The
Public Works Department may
remove signs from public right-
of-ways in order to conduct
periodic maintenance
activities. Signs removed for
this purpose may be picked up
at the cCity’s Maintenance and
Operations Center and returned
to their prior 1location if
still within the removal
deadline. The Public Works
Department may permanently
remove political signs from
public right-of-ways for the
purpose of carrying out major
public works projects.
Political signs removed for
this purpose will be held and
made available for pick up at

‘the City‘’s Maintenance and

Operations Center until



fourteen (14) days following
the next occurring election.

e. Removal of Signs in Disrepair.
The Public Works Department may
remove any sign which is in a
state of disrepair from the
public right-of-way or public
property at any time. For
purposes of this subsection, a
sign is in a state of disrepair
if it is ripped, torn, broken,
faded, obliterated, obscured,
dilapidated, blown down,
knocked over or in any other
state in which its message has
ceased to be readable or
legible.

f. Notification. Persons
interested in 1locating off-
premises political signs within
the city shall first notify the
city clerk of their intent to
do so and obtain a copy of the

city’s political sign
regulations,
Section 2. Severability. If any section, sentence,

clause or phrase of this ordinance should be held to be invalid or
unconstitutional by a court of competent Jjurisdiction, such
invalidity or unconstitutionality shall not affect the validity or
constitutionality of any other section, sentence, clause or phrase
of this ordinance.

Section 3. Effective Date. This ordinance, being the
exercise of a power specifically delegated to the legislative body,
is not subject to referendum and shall take effect five (5) days
after publication of an approved summary thereof consisting of the

title.
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ATTEST/AUTHENTICATED:

Ldoie A Qetuctite

CITY CLERK, DORIS SCHAIBLE

APPROVED AS TO FORM:

OFFICE QF THE CITY ATLTORNEY:

FILED WITH THE CITY LERK
PASSED BY THE CITY C
SIGNED BY THE MAYOR:
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